Route en bezienswaardigheden Lofoten-route

De Lofoten-route is in totaal 230 kilometer lang en vormt de verbinding tussen Raftsundet naar Å. De route telt meerdere zijroutes, om te zorgen dat je zo veel mogelijk hoogtepunten van de eilandengroep Lofoten te zien krijgt. De bezienswaardigheden staan hieronder op rij van Raftsundet naar Å.

Lees meer over de toeristische route Lofoten >
 

Rustplaats en uitkijkpunt Grunnfør

Op het eiland Austvågøy is tussen Fiskebøl en Vestpollen een voorziening gebouwd bij Grunnfør. Dit gebouwd is speciaal gemaakt voor fietsers, zodat zij een plaats hebben om te pauzeren en op de eerste verdieping te genieten van het prachtige uitzicht over de oceaan. Vanaf hier heb je ook uitzicht op de eilandengroep Vesterålen en de bergtoppen die het telt.
 

Austnesfjorden

Rustplaats Austnesfjorden is gerealiseerd bij de Sildpollen-baai. Het bestaat uit een houten loopbrug die je naar het voorgebergte van Austnesetleidt. Vanaf de loopbrug heb je een wijds uitzicht op het landschap, de bergtoppen en de landtong waar het dorp Sildpollneset ligt.

Bij de rustplaats zijn sanitaire voorzieningen, deze zijn het hele jaar door geopend. De rustplaats is gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelers.
 

Kustlijn Gimsøystraumen

Gimsøystraumen is de 18 kilometer lange kustlijn tussen de eilanden Vestvågøy en Vågan. Onderweg is het zeker de moeite waard om hier een stop te maken, om te genieten van het prachtige uitzicht. Bij de brug tussen beide eilanden is een gebouw gerealiseerd, dat de vorm van een grote rots heeft. Het is een gemeenschapsgebouw met een rustruimte en parkeerplaats voor reizigers. Het gebouw is rolstoeltoegankelijk.
 

 

Spot vogels bij Skjærpvatnet, Gårdsvatnet en Storeidvatnet

De Lofoten biedt plaats aan vele vogelsoorten. In het noordwesten van het eiland Vestvågøy liggen wetlands, waar veel vogels leven. Bij de meren Skjærpvatnet, Gårdsvatnet en Storeidvatnet zijn speciale torens gebouwd zodat je prachtig uitzicht over de meren, wetlands en omgeving hebt en rustig naar de vogels kan kijken. Door de slimme aanleg worden de vogels niet gestoord tijdens het broedseizoen.
 

Rustplaats Torvdalshalsen

Langs de Lofoten-route is rustplaats Torvdalshalsen gerealiseerd. De rustplaats ligt op de top van een heuvel aan het Torvdalsvatnet-meer en biedt het mooiste uitzicht op het eiland Vestvågøy. Omdat het flink kan waaien, zijn er speciale schermen aangebracht zodat je rustig beschermd tegen de wind kan zitten op de rustplaats.

De rustplaats is toegankelijk voor rolstoelen en beschikt over sanitaire voorzieningen. De voorzieningen zijn het hele jaar door geopend.
 

Vissersdorp Eggum

Vissersdorp Eggum trekt jaarlijks vele toeristen die hier de middernachtzon willen ervaren. Het dorp wordt op de Noordkaap na gezien als de beste plaats om de middernachtzon mee te maken. Het dorp is gelegen langs de kust van het eiland en ligt tussen de bergen en de oceaan in. Tegenwoordig wonen er niet veel vissers meer in het dorp.

Om Eggum te bezoeken moet wel een zijroute worden genomen, waarna je vervolgens weer terugrijdt naar de hoofdweg. Bij het dorp is een speciale rustplaats gebouwd, namelijk in de vorm van een amfitheater. Je kan hier plaatsnemen en uitkijken over de bergen en de oceaan of juist met je rug naar de oceaan gaan zitten en genieten van het uitzicht over de bergen. In het midden van het amfitheater is een gebouw met sanitaire voorzieningen gerealiseerd. De voorzieningen zijn rolstoelvriendelijk, maar niet het hele jaar door open. Van oktober tot begin mei zijn de voorzieningen gesloten.

Bij de parkeerplaats van de rustplaats is een bijzonder kunstwerk te vinden, namelijk een sculptuur van Markus Raetz. Het bijzondere kunstwerk heeft de vorm van een hoofd, maar afhankelijk van de plek waar je naar het sculptuur kijkt staat het hoofd rechtop of ondersteboven. Loop rond het kunstwerk en zie het hoofd draaien.
 

Rustplaats Skreda

Rustplaats Skreda is gemaakt langs de Lofoten-route, op een plek waar je een prachtig uitzicht hebt. Langs het water zijn picknicktafels geplaatst. Neem plaats en kijk over het fjord richting Gravdal, Offersøystraumen, Nappstraumen en de bergen.

De rustplaats is rolstoeltoegankelijk en beschikt over sanitaire voorzieningen. Deze voorzieningen zijn 365 dagen per jaar geopend.
 

Oud en goed bewaard vissersdorp Nusfjord

De Lofoten is bekend als vissersregio, het is dan ook niet vreemd dat het één van de oudste en best bewaarde vissersdorpen van het hele land telt. Nusfjord was vele jaren de thuisbasis van vele vissers en tegenwoordig geeft het dorp bezoekers een indruk van hoe het leven er was, het is namelijk een museum geworden. Het museumdorp heeft een winkel, werkplaats voor levertraan, zagerij en een smid. Tevens is er een restaurant en zijn er in voormalige vissershutten overnachtingsplaatsen gemaakt. Het museum is toegankelijk voor rolstoelers.
 

Ervaar het strand Rambergstranda

Ramsberg ligt aan de baai van Jusnesvika en beschikt over een bijzonder strand, het Rambergstranda. Het Rambergstranda staat bekend om het mooie zand, groene gras en azuurblauwe water. Wat het extra bijzonder maakt zijn de vele bergtoppen waar je uitzicht op hebt.
 

Rustplaats Akkarvikodden

Direct langs de Lofoten-route ligt rustplaats Akkarvikodden. Deze rustplaats is gerealiseerd op het eiland Moskenesøy en biedt een prachtig uitzicht over de oceaan richting het zuidoosten. Bij de rustplaats zijn sanitaire voorzieningen gebouwd, deze zijn open van begin mei tot begin oktober. Rustplaats Akkarvikodden is toegankelijk voor rolstoelen.
 

Maak een foto bij Reinehalsen

Als je ooit een foto van de Lofoten hebt gezien, is de kans heel groot dat die foto bij Reinehalsen is gemaakt. Het is namelijk één van de meest gefotografeerde plekken in heel Noorwegen. Reinehalsen is gelegen bij de berg Reinebringen, waar het dorp Reine voor ligt. Vanaf Reinehalsen kan je het dorp, de berg en de Reinefjord prachtig op de foto zetten.
 

De kade van Moskenes

Bijna aan het einde van de Lofoten-route ligt de plaats Moskenes. Vanaf hier gaan veerboten naar onder andere Bodø, waardoor Moskenes een belangrijke plaats op de Lofoten is. Voor veel toeristen is dit ook het begin van hun reisavontuur op de Lofoten, omdat zij hier met de veerboot aankomen.

Op de veerbootkade is een speciaal rustgebouw neergezet. Het biedt uitzicht op de zee en is een plek om comfortabel te rusten of te wachten op de veerboot. Het gebouw is toegankelijk voor rolstoelen en beschikt over sanitaire voorzieningen.