Over de toeristische route Lofoten

De toeristische route Lofoten is gelegen op de gelijknamige eilandengroep in Noorwegen. Wanneer er aan Noorse eilanden wordt gedacht, dan komt al snel de Lofoten naar boven. Wereldwijd zijn de eilanden bekend vanwege het adembenemende landschap.

De bijzondere route is in totaal 230 kilometer lang en loopt van Raftsundet naar Å, de plaats die bekend staat vanwege de naam met slechts één letter. De route loopt over de gehele Lofoten en brengt weggebruikers langs de hoogtepunten van de eilandengroep. In tegenstelling tot veel routes is het niet één doorgaande route, er zijn meerdere zijroutes naar bezienswaardigheden. Onderweg komt de route onder andere langs Reinehalsen, Nusfjord, Eggum en Austnesfjorden.

De Lofoten staan erom bekend in ieder seizoen prachtig te zijn. Dus of het nu zomer, herfst, winter of voorjaar is, de Lofoten zijn altijd adembenemend. De toeristische route Lofoten is dan ook het hele jaar door begaanbaar, in tegenstelling tot diverse andere toeristische routes. Die routes gaan in de wintermaanden vanwege de sneeuwval dicht, maar omdat de eilandenroute bestaat uit lokale wegen blijft deze begaanbaar. De inwoners van de eilanden moeten er immers ook gebruik van maken. In de wintermaanden is ook het Noorderlicht zichtbaar boven de eilanden.
 

Eilandengroep Lofoten

De eilandengroep Lofoten staan wereldwijd bekend om de ongerepte en afwisselende natuur, de viswateren en de prachtige vissersdorpjes. De eilandengroep bestaat uit 80 eilanden en beslaat in totaal 1227 vierkante kilometer. Ondanks de vele eilanden telt de Lofoten slechts iets minder dan 25.000 inwoners.

Het eiland Austvågøy is met ruim 525 vierkante kilometer het grootste eiland van de Lofoten, maar is tevens onderdeel van de eilandengroep Vesterålen. Een reis naar de Lofoten kan dan ook eenvoudig worden gecombineerd met Vesterålen, dat als minder toeristisch alternatief wordt gezien.

De Lofoten staan mede bekend om de goede viswateren die er zijn. In de maanden februari, maart en april trekken enorme hoeveelheden kabeljauw naar de eilandengroep toe, om daar te gaan paaien. Eeuwenlang vormt de vangst van kabeljauw ook een belangrijke inkomstenbron voor de inwoners, de Lofoten staan hierdoor ook bekend om de vele vissersdorpen. De gevangen kabeljauw was tevens het eerste grote exportproduct van Noorwegen.
 

 

Meest bijzondere routes van Noorwegen

De route is één van de meest bijzondere en mooiste routes van Noorwegen. De Noorse overheid heeft in totaal 18 routes geselecteerd die het beste het mooie en diverse landschap van Noorwegen laten zien. Deze routes zijn bestempeld tot National Scenic Routes, Nasjonale Turistveger in het Noors, en zijn officieel de 18 mooiste routes van Noorwegen.

Vanwege de speciale status wordt er ook extra geld geïnvesteerd in de routes. De wegen worden extra goed onderhouden en langs de routes worden er diverse rustplaatsen en sanitaire voorzieningen gebouwd. Met 13 bezienswaardigheden langs de route heeft de toeristische route Lofoten veel te bieden onderweg. Daarnaast biedt de eilandengroep veel prachtige natuur en bijzondere vissersdorpen om te bewonderen.
 

Wandelen en fietsen

De Lofoten zijn ook bekend vanwege de vele mooie wandelroutes. De meeste wandelpaden leidden wandelaars naar de vele bergtoppen die de eilanden rijk zijn. Vanaf de bergtoppen is er een wijds uitzicht over de Lofoten en de oceaan. Er zijn kortere, maar ook steilere, wandelroutes naar de toppen van de Nubben en Festvågtind. Ook is er een langere wandeltocht naar de bergtop van de Munken, wat wordt gezien als het hart van de Lofoten-bergen. Onderweg kan je ook overnachten in een openbare trekhut. Het kustpad tussen Unstad en Eggum is ook een aanrader. Tijdens de middernachtzon zou je de prachtige wandelroutes ook ‘s avonds laat of in de nacht af kunnen leggen.

De Lofoten is ook een populaire bestemming om te fietsen. Fietsers kunnen gebruik maken van de toeristische route Lofoten, die bestaat uit lokale wegen. Er zijn geen aparte fietspaden. In de zomermaanden is het hierdoor erg uitkijken, omdat er dan veel verkeer op de wegen is. Er kan in het hoogseizoen worden gekozen om ‘s ochtends vroeg of in de avonduren een fietstocht te maken of voor of na het hoogseizoen naar de Lofoten te reizen. Een andere mogelijkheid is om niet de route te fietsen, maar te fietsen over andere lokale wegen op de eilandengroep.

De toeristische route Lofoten is tevens een onderdeel van de National Cycle Route 1, dit is een fietsroute die langs de hele kustlijn van Noorwegen gaat. Daarnaast is het ook een deel van de EuroVelo1. De fietsroutes zijn voorzien van bewegwijzering.
 

Verbindingen met de veerboot

De eilandengroep Lofoten is niet alleen goed bereikbaar over de weg, ook over het water. Er zijn meerdere veerbootverbindingen tussen de eilandengroep en het vaste land, maar ook tussen de eilanden.

De belangrijkste veerboot vaart tussen Moskenes en Bodø. Dit is een directe verbinding, tevens is het mogelijk om te varen tussen Moskenes-Vaerøy, Vaerøy-Røst en vervolgens Røst-Bodø. Dit duurt uiteraard langer, maar zo zie je wel veel meer.