Omgeving van de Lofoten

Noorwegen is ontzettend groot en heeft ontelbaar veel bezienswaardigheden. Een tip is daarom om een reis naar het land goed voor te bereiden, zodat je tijdens een rondreis zo veel mogelijk hoogtepunten in de omgeving kan bewonderen. De eilandengroep Lofoten (➚) en de toeristische route zijn al een bestemming op zichzelf, maar in de omgeving zijn er ook meerdere bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn.
 

Trollfjord

Met een lengte van 2 kilometer en aan de monding slechts een breedte van 100 meter is de Trolljord niet de grootste fjord van Noorwegen, wel behoort het tot één van de mooiste fjorden van het land. De fjord is beroemd vanwege de grote bergen die om de Trollfjord staan, met bergtoppen tot 1100 meter hoogte. De fjord is uitsluitend per boot of wandeltocht van 10 kilometer over ruig terrein te bezoeken. De bekende boot Hurtigruten vaart ook altijd de fjord in om passagiers te laten genieten van het uitzicht.

De Trollfjord is gelegen op het eiland Austvågøy, dat deels uitmaakt van de Lofoten en deels van de Vesterålen (➚). Beide eilandengroepen claimen dat de bijzondere fjord onderdeel is van hun gebied.
 

Vesterålen

De eilandengroep Vesterålen (➚) is gelegen boven de Lofoten en telt 4 grote eilanden en duizenden kleine eilandjes. Vesterålen wordt gezien als alternatief voor de Lofoten vanwege de ongerepte natuur en omdat het een stuk minder toeristisch is.

Je kan de eilandengroep ook gedeeltelijk ontdekken vanaf de weg. De toeristische route Andøya (➚) is namelijk gelegen op het gelijknamige eiland van de Vesterålen. Net als de Lofoten-route is ook dit een National Scenic Route, officieel één van de mooiste wegen van Noorwegen.
 

 

Zie het Noorderlicht boven de Lofoten

De Lofoten zijn een populaire bestemming, het hele jaar door. In de zomer kan je de middernachtzon ervaren, in de winter juist het adembenemende landschap bedekt met een laag sneeuw. In de wintermaanden is tevens het Noorderlicht te zien boven Noord-Noorwegen, ook boven de Lofoten.

De Aurora Borealis, zoals het Noorderlicht officieel heet, is een natuurverschijnsel waarbij een ‘dansend gekleurd gordijn’ te zien is in de lucht. Het is niet iedere avond te zien, de weersomstandigheden spelen hierbij ook een rol. Bij een meerdaagse rondreis is de kans wel redelijk groot dat je het lichtspektakel kan bewonderen.
 

De stad Bodø

De stad Bodø is eenvoudig bereikbaar met de veerboot vanuit Moskenes. De stad met bijna 50.000 inwoners is één van de grootste steden in het noorden van Noorwegen en is bekend vanwege de combinatie van natuur, cultuur en gastvrijheid. De stad heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld en biedt verschillende bezienswaardigheden en culturele activiteiten. De omgeving staat ook bekend om de mooie wandelroutes en de Saltstraumen, dit is de sterkste getijdestroom ter wereld.

Vanuit de stad kan je ook de toeristische route Helgelandskysten (➚) nemen richting het Zuiden. Of kies voor de grotere toeristische route Kystriksveien (➚), deze beslaat de hele route van de Helgelandskysten plus nog ruim 220 kilometer route extra.
 

Snelweg E10

Wie per auto een rondreis maakt en houdt van lange en bijzondere routes, kan vanaf de Lofoten de route naar Zweden nemen. De Europese snelweg E10 begint in de plaats Å en loopt over de Lofoten richting het vaste land. Het grootste gedeelte van de Lofoten-route bestaat uit de E10, de twee routes zijn dan ook eenvoudig te combineren.

Aangekomen op het vaste land loopt de route van de Europese snelweg E10 eerst naar boven, naar de stad Narvik. Bij Narvik gaat de route richting de grens met Zweden, om bij Riksgränsen door te gaan in Zweden. Riksgränsen is een populair skigebied in het verre noorden van het land. De E10 gaat vervolgens dwars door het land en daalt af naar de oostkust. Het eindpunt is gelegen bij Töre, waar de snelweg uitkomt op de Europese snelweg E4. Vanaf Töre kan eenvoudig over de E4 naar Finland worden gereden, wat op ruim 75 kilometer en een uur rijden ligt.